Maak direct een afspraak online kalender of bel 020 66 27 244

Helaas kunnen polsklachten makkelijk ontstaan in het dagelijks leven.

De pols is een erg complex gewricht door de grote hoeveelheid kleine botjes, een meervoud aan gewrichten, ligamenten en pezen van de omliggende spieren.

Bovendien is de pols erg beweeglijk, met niet alleen bewegingen van voor naar achteren, maar ook roterend. De meeste acute polsklachten ontstaan door een val, veelal tijdens sporten. Bijvoorbeeld tijdens voetballen, rugby, hockey, boksen, skiën, snowboarden of schaatsen. Herhaaldelijke belasting van de pols, met kleine scheurtjes in de pezen tot gevolg, veroorzaakt geleidelijk ontstane en langdurige polsblessures.

Bij het SMC Amsterdam kunnen de fysiotherapeuten door oefeningen de spierkracht, coördinatie en beweeglijkheid van uw pols verbeteren.

Meest voorkomende polsklachten:

Gebroken

Een gebroken pols komt vaak voor bij een ongeluk waarbij u uwzelf heeft opgevangen met de handen. De pijn is heftig en er treedt zwelling, roodheid en warmte op. In sommige gevallen is het polsgewricht vervormd. Waarschijnlijk bent u al voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest. Bij het SMC Amsterdam kunnen we een ondersteunend oefenprogramma opstellen zodat het herstel van uw hand sneller gaat.

KANS Klachten

KANS is de nieuwe naam voor wat we vroeger RSI noemden. Fysieke oorzaken ervan kunnen overbelasting zijn, een langdurige verkeerde houding of herhalende bewegingen. Vaak voelt u een tinteling in de hand. Ook psychische oorzaken spelen een rol, bij een hoge werkdruk met veel stress is er een verhoogd risico op KANS. Rustmomenten voor de pols zijn belangrijk bij voorkoming van KANS.

Stijfheid

Vooral hardlopers ervaren regelmatig een stijf gevoel in de kuit. De oorzaak verschilt uiteraard per persoon, maar het zou bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden door een andere hardloopondergrond of een verandering van schoenen. Bent u een lange afstandsloper, maar heeft u net een intense heuvel- of intervaltraining achter de rug? Dan kan het heel goed zijn dat uw kuiten wat stijf aanvoelen, omdat ze deze plotselinge druk niet gewend zijn.

Rekken en strekken

De kans op blessures aan de kuit wordt een stuk kleiner als u goede rek- en strekoefeningen doet voor het sporten. Een oefening die u bijvoorbeeld kunt doen is:

  • 1. Houd uw hiel op de ondergrond bij het rekken en zorg dat de knie in gestrekte stand naar voren wordt bewogen, zodat er hoog in de kuit spanning ontstaat. Als u dit per dag een aantal keer ongeveer vijftien seconden vasthoudt neemt de spierlengte van de grote kuitspier (gastrocnemius) toe.
  • 2. Ook de diepe kuitspier (soleus, scholspier) dient goed gerekt te worden. Dit kunt u doen door het naar voren buigen van de gebogen knie, waarbij de hiel op de ondergrond wordt gehouden. U voelt nu een trekkend gevoel in de kuit en lager in het onderbeen.

Advies

Onze fysiotherapeuten geven u advies wat de beste oplossing is in uw situatie.